Coral Travel Turist Centrum

vidiecka turistika v Malých Karpatoch

English Slovensky

Husacia hody

Za husacinou do hlavného mesta husaciny Slovenského Grobu
Svieži pohár vína,  k tom
u skvelá husacina... 

 

Už od dávnych čias sa v malej dedinke, neďaleko Pezinka, v Slovenskom Grobe môžete zastaviť na skutočnú lahôdku: voňavú pečenú hus s lokšami a neodolateľnú husaciu pečienku.
Ale vráťme sa späť k histórii grobských husí. Kedysi ich grobské gazdiné piekli v hlinených pekáčoch v chlebových peciach a chodili ich predávať na trh do Pezinka a Bratislavy.
Neskôr začali labužníci chodiť za husacinou priamo do obce, kde si v mnohých grobských domoch zasadli k čerstvej husacine, s ktorou pojedali lokše a zapíjali ich burčiakom a malokarpatským vínom. A tak sa Slovenský Grob stal " hlavným mestom husaciny".
Dnes  sa táto tradícia uchytila i v iných malokarpatských dedinkách a mestečkách, ale gazdinky z Grob
u stále vedú "prim ".

Vyberte sa s nami i vy pochutnať si na husích špecialitách priamo do Grobu, Pezinka, či Modry!

 

A kedy je hlavná husacia sezóna?

V niektorých zariadeniach ponúkajú husacinu počas celého roka, ale i z počutia mnohí  viete, že húska sa v našich bruškách najradšej kúpe v sladkom burčiaku a mladom vínku od jesene do Vianoc.

 

Niekoľko typov na husacie hody:

Husacie menu 1:
Predjedlo: Lokša plnená husacou pečienkou

Hl. jedlo: Pečená hus, lokše, kyslé prílohy, 3dcl vína / burčiaku/ a 3dcl minerálky,
Dezert: ovocná štrúdľa  

Husacie menu 2:
Predjedlo: Husacia pečienka, chlieb, prílohy,
Hl. jedlo: Pečená hus, lokše, kyslé prílohy,  5 dcl vína / burčiaku/ a 3dcl minerálky,
Dezert: ovocná štrúdľa 

© 2008 Mediahost.sk

NAJ.sk