Za husacinou do hlavného mesta husaciny Slovenského Grobu
Svieži pohár vína, k tomu skvelá husacina...
Už od dávnych čias sa v malej dedinke, neďaleko Pezinka, v Slovenskom Grobe môžete zastaviť na skutočnú lahôdku: voňavú pečenú hus s lokšami a neodolateľnú husaciu pečienku.
Ale vráťme sa späť k histórii grobských husí. Kedysi ich grobské gazdiné piekli v hlinených pekáčoch v chlebových peciach a chodili ich predávať na trh do Pezinka a Bratislavy.
Neskôr začali labužníci chodiť za husacinou priamo do obce, kde si v mnohých grobských domoch zasadli k čerstvej husacine, s ktorou pojedali lokše a zapíjali ich burčiakom a malokarpatským vínom. A tak sa Slovenský Grob stal " hlavným mestom husaciny".
Dnes sa táto tradícia uchytila i v iných malokarpatských dedinkách a mestečkách, ale gazdinky z Grobu stále vedú "prim ".
Vyberte sa s nami i vy pochutnať si na husích špecialitách priamo do Grobu, Pezinka, či Modry!
A kedy je hlavná husacia sezóna?
V niektorých zariadeniach ponúkajú husacinu počas celého roka, ale i z počutia mnohí viete, že húska sa v našich bruškách najradšej kúpe v sladkom burčiaku a mladom vínku od jesene do Vianoc.
Niekoľko typov na husacie hody:
Husacie menu 1:
Predjedlo: Lokša plnená husacou pečienkou
Hl. jedlo: Pečená hus, lokše, kyslé prílohy, 3dcl vína / burčiaku/ a 3dcl minerálky,
Dezert: ovocná štrúdľa
Husacie menu 2:
Predjedlo: Husacia pečienka, chlieb, prílohy,
Hl. jedlo: Pečená hus, lokše, kyslé prílohy, 5 dcl vína / burčiaku/ a 3dcl minerálky,
Dezert: ovocná štrúdľa